In samenwerking met:
VSZ Stamppot Prei - Preistamppot met spekjes (2)
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Preistamppot met spekjes

Serveer je stamppot eens op een andere manier! Deze smaakvolle preistamppot serveer je namelijk in kommetjes gemaakt van knapperige aardappelschil. Letterlijk om op te eten, zo lekker! De stamppot breng je op smaak met de 100% natuurlijke kruidenmix voor stamppot prei, gerookte spekjes en oregano. Een verrassende smaakcombinatie.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept preistamppot met spekjes

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Breng water aan de kook in een pan en kook de aardappelen in ongeveer 15-20 min. gaar.
2
Verwarm de frituurpan op 180°C. Snijd de aardappels doormidden en hol uit. Bewaar het binnenste van de aardappelen en leg apart. Frituur de aardappelschillen 6 min. of tot ze krokant zijn.
3
Verwarm een koekenpan en bak de spekjes in 5 min. krokant. Was en snijd de prei in fijne halve ringen.
4
Stamp de apart gezette aardappel samen met de melk en de Verstegen mix voor stamppot prei tot een puree. Voeg de prei en de helft spekjes toe. Meng alles door elkaar tot een stamppot.
5
Vul de krokante aardappelschillen met de stamppot en verdeel de resterende spekjes over het geheel. Maak af met de oregano en serveer de crème fraîche in een aparte kom.

Variatietip: wat meer groenten? Serveer dan met een frisse groene salade.

Dit wil je weten over aardappelen

Aardappelen zijn een van de meest gegeten voedingsmiddelen ter wereld. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de menselijke voeding en worden vaak gebruikt in verschillende gerechten, waaronder stamppot.

Aardappelen zijn een knolgewas dat groeit onder de grond. Ze zijn rijk aan koolhydraten, vitamine C, B-vitamines en mineralen zoals kalium en ijzer. Aardappelen kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals koken, bakken, frituren en pureren. Heel veel aardappel inspiratie vind je hier.

Een stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat meestal wordt gemaakt van aardappelen, groenten en vlees. Het wordt gemaakt door de aardappelen en groenten te koken en vervolgens te pureren tot een gladde of grove puree. Het vlees wordt vaak apart bereid en geserveerd met de stamppot, zoals bij deze broccolistamppot met hete kip. Een meer zomerse variant is deze stamppot met makreel, snijbonen en rucola.

Er zijn verschillende soorten stamppotten, zoals boerenkoolstamppot, hutspot (een mix van aardappelen, wortelen en uien) en zuurkoolstamppot. Vaak worden er ook nog andere ingrediënten aan toegevoegd, zoals spekjes, worstjes of jus. Naast stamppot kan je ook echt alle kanten op met aardappelpuree. Variëren met zowel vlees, vis als vegetarisch, maar ook in manieren van verweken. Meer recepten met aardappelpuree.

Stamppot is een populair gerecht in Nederland, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar. Het is een stevig en voedzaam gerecht dat veel energie geeft en goed vult. Het wordt vaak geserveerd met een stukje vlees en wat jus eroverheen. Maar er zijn veel meer mogelijkheden, zoals deze Zeeuwse bloemkoolstamp met schelvis en Hollandse garnalen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via