Hartig bladerdeegtaartje met brie en tijm
Lifestyle

Tijm: een smaakmaker in tal van gerechten

Vind jij het lekker om te koken met verse kruiden? Dan heb je vast wel eens gekookt met tijm! Tijm is een smaakmaker in tal van gerechten en een onmisbaar kruid. Met zijn kruidige, licht bittere smaak is tijm heerlijk in bijvoorbeeld stoofgerechten, maar wist je dat er veel meer mee kan dan je denkt? Wij vertellen je er graag meer over!

biefstuk in marinade

Wat is tijm en welke soorten zijn er?

Tijm is een smaakvol kruid afkomstig van een plantje, oftewel de tijm plant, die tot 30 centimeter hoog wordt. De stengels van deze tijm plantjes zijn het herkenbare gedeelte. Hier vind je namelijk opstaande takjes met kleine grijsgroene blaadjes en dit kennen we dan ook als verse tijm. Naast deze tijm zijn er echter nog meer soorten tijm. De bekendste soort tijm is de ‘thymus vulgaris’, oftewel de echte tijm. Daarnaast heb je ook citroentijm met een lichte citroensmaak en wilde tijm, een kruid met een rustgevende werking. In de lokale winkel vind je naast de bekende gedroogde tijm ook deze soorten tijm kruiden.

Recepten met tijm

Tijm is wat ons betreft een kruid dat je altijd op voorraad moet hebben. Combineer rozemarijn en tijm met elkaar en je hebt de perfecte kruidenmix. Je kan het namelijk verwerken in een mals stoofpotje, een frisse honing tijm saus of een zelfgemaakte tomatensaus. Je kan aardappels uit de oven met rozemarijn en tijm maken of wortels uit de oven met honing en tijm, dan worden ze lekker zoet.

Citroenlimonade Met Tijm

Maak tijm thee!

Wist je dat je met tijm ook hele lekkere drankjes kan maken? Zo kan je deze frisse citroenlimonade met tijm maken op een zonnige dag, of deze heerlijke orancello spritz. Tijm is ook perfect voor thee! Tijm thee heeft een kruidige, licht bittere smaak en helpt goed tegen hoesten, keelpijn en tegen symptomen van verkoudheid of astma. Het is een rustgevende thee en draagt een steentje bij aan het helpen tegen bijna alle kwaaltjes in je lijf. Genoeg redenen om vaker tijm thee te drinken!

Gebakken feta met cherrytomaten, olijven en pepers

Tips voor het gebruiken van tijm

Met deze tips wordt het gebruiken van tijm in je recepten nog smaakvoller!

  • Laat de tijm lekker lang meekoken of bakken. Hoe langer je het kookt of bakt, hoe meer smaak het kruid heeft.
  • Gebruik de blaadjes en de topjes van verse tijm, snijd dit goed fijn en gebruik in gerechten als een romige pastasaus of paddenstoelensoep.
  • Geen verse tijm in huis? Houd er rekening mee dat gedroogde tijm veel sterker van smaak is dan verse tijm. Gedroogde tijm heeft namelijk sterkere aroma’s. Vervang 3 theelepels verse tijm door 1 theelepel gedroogde tijm.
  • Ben je niet helemaal fit? Dan moet je tijm gebruiken! Het kruid heeft een genezende werking en is goed voor de luchtwegen, ideaal wanneer je verkouden bent.

De meest gestelde vragen over tijm

Waar is tijm goed voor?

Tijm is niet alleen een lekker kruid om te verwerken in tal van gerechten, het is ook nog eens hartstikke goed voor je! Tijm kan namelijk helpen tegen keelpijn, slijm en hoesten. Heb je een lichte verkoudheid te pakken? Drink dan snel een kopje tijm thee!

Hoe ziet tijm eruit?

Wanneer je verse tijm zoekt, herken je het vrij snel aan de piepkleine blaadjes met een grijsgroene kleur en houtachtige stengels. De plant kan zo’n 30 cm hoog worden en krijgt roze tot paarse bloemetjes. Heb je een tijm plant gekocht? Zet hem dan op een zonnige plek! Tijm is namelijk dol op de zon.

Hoeveel tijm thee per dag?

Geef je immuunsysteem een boost en drink 1 kopje tijm thee per dag. Wie dagelijks 1 kopje tijm theedrinkt, verlaagt hier de bloeddruk mee. Tijm zit ook nog eens vol met vitamine A en C, vitaminen die je immuunsysteem ondersteunen. Neem dus gerust elke dag een kopje tijm hee, het is ook nog eens ontzettend lekker!

Waar gebruik je tijm voor?

Met tijm kan je veel kanten op. Naast tijm thee kan je het gemakkelijk verwerken in bijvoorbeeld pastasauzen, soepen, stoofgerechten en borrelhapjes. Wist je dat je ook tijmsiroop kan maken? Breng de tijm aan de kook, laat het een nachtje trekken in de pan en breng het tijmwater opnieuw aan de kook met suiker. Na 5 minuten krijg je de tijmsiroop die je kan gebruiken voor je vastzittende hoest!

Hartige bladerdeegsnacks met brie en tijm

Brie, honing en tijm is een combinatie die zich al vaker heeft bewezen. Ook voor deze bladerdeegsnacks gaan we voor deze heerlijke combinatie. De brie maakt het lekker romig, de honing maakt het zoet en de tijm zorgt voor een kruidige smaak.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via