In samenwerking met:
Bietenstamppot Met Gekarameliseerde Appel 3
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Bietenstamppot met gekarameliseerde appel

Wist je dat rode biet een echte superfood is? Het bevat bijna alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. In deze stamppot van DekaMarkt gaat de aarde-achtige smaak van de bieten ontzettend mooi samen met de zoete gekarameliseerde appel. Serveer er rookworst bij en jouw maaltijd is compleet!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept bietenstamppot met gekarameliseerde appel

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Schil de aardappelen, snijd deze in blokken van 2 cm en spoel af. Zet de aardappelen in een pan net onder water en kook ze in 15 min. gaar.
2
Snijd ondertussen de rode biet in blokjes van 1 cm. Snijd de rookworsten in plakken van 2 cm.
3
Verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor en snijd deze in plakken van 1 cm. Verhit 1/3 van de boter in een pan en bak de appel in 7 min. goudbruin. Voeg de rietsuiker toe en zet de warmtebron uit zodra de rietsuiker gesmolten is en licht begint te kleuren.
4
Verhit de helft van de resterende boter in een pan en bak de rookworst in 6 min. goudbruin.
5
Giet de aardappelen af en stamp deze met de resterende boter tot puree. Breng op smaak met peper en zout. Roer hier vervolgens de rode biet doorheen. Serveer de bietenstamppot met de gebakken rookworst en gekarameliseerde appel.

Tip: Voeg wat grof gehakte walnoten toe voor een extra bite aan het gerecht.

Alles over stamppotten

Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat meestal bestaat uit gestampte aardappelen en groenten, samen met een vleesgerecht zoals worst of gehaktbal. Stamppot is vooral populair tijdens de koudere maanden van het jaar omdat het een hartig, warm gerecht is dat gemakkelijk te maken en te eten is.

Het concept van stamppot komt waarschijnlijk uit de Middeleeuwen, toen aardappelen nog niet in Europa werden verbouwd. In plaats daarvan werd het gerecht gemaakt met knolgewassen zoals rapen en koolraap, samen met andere groenten zoals wortels en uien.

Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten stamppot die worden gemaakt met een breed scala aan groenten, waaronder boerenkool, andijvie, zuurkool, spruitjes en spinazie. Er zijn ook veel variaties op het traditionele stamppotgerecht, zoals zoete aardappelstamppot en stamppot met verschillende soorten vlees of vegetarische opties.

Stamppot is een eenvoudig maar smakelijk gerecht dat al generaties lang wordt genoten in Nederland en blijft een populaire keuze voor een stevige maaltijd.

Koken met bieten

Naast een heerlijke bietenstamppot, kun je rode bieten verwerken in vele andere gerechten. Verwerk de bieten bijvoorbeeld in een zelfgemaakte bietenburger. De vegetarische burgers bevatten naast biet ook zwarte olijven, ui en knoflook. Voeg wat panko en couscous toe aan de burgers, zodat ze goed stevig worden en niet uit elkaar vallen. Of wat dacht je van lasagne met rode biet? Lekker met de zelfgemaakte bechamelsaus en de walnoten zorgen voor een heerlijke bite. Iets waar je waarschijnlijk niet meteen aan denkt, is soep maken van rode biet. Zoals deze zoete bietensoep met sinaasappel. Een lekkere zoete, zomerse soep!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via