In samenwerking met:
krokante spruitjes met knolselderijpuree
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Krokante spruitjes met knolselderijpuree

Je bent vast wel bekend met spruitjes, maar heb je wel eens krokante spruitjes geprobeerd? Heerlijk in combinatie met Parmezaanse kaas en een romige knolselderijpuree en ontzettend makkelijk om te maken.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept krokante spruitjes met knolselderijpuree

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel en snijd de knoflook fijn.
2
Maak de spruiten schoon en halveer. Breng een pan met water aan de kook en kook de spruiten 5 min.
3
Meng de Parmezaanse kaas met de knoflook en paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel het kaasmengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de spruiten hierover met het snijvlak naar beneden. Plaats 5 min. in de oven. Breek de krokante Parmezaanse kaas los rond de spruitjes.
4
Verwijder ondertussen de schil van de knolselderij en snijd deze in stukken van 2 cm. Leg de stukken in een pan net onder water en breng aan de kook. Kook 10 min, giet af, voeg de roomboter toe en pureer met de pureestamper. Breng op smaak met peper en zout.
5
Verdeel de puree over de borden en leg de krokante spruitjes op de puree.

Tip: serveer met een gemarineerde varkensfiletlap à la minute en gepofte cherrytomaten.

Koken met knolselderij

Knolselderij, ook wel bekend als selderijknol, is een groente die misschien niet zo vaak in de schijnwerpers staat als zijn populaire neefje bleekselderij. Toch verdient knolselderij absoluut wat meer aandacht vanwege zijn unieke smaak, veelzijdigheid in de keuken en voedingswaarde.

De knolselderij is eigenlijk de knol van de selderijplant. Het heeft een ruwe, hobbelige huid die varieert van lichtgeel tot lichtbruin, en het kan behoorlijk groot worden. Maar laat je niet misleiden door zijn uiterlijk, de binnenkant van de knolselderij is namelijk heerlijk!

Een van de meest opvallende kenmerken van knolselderij is zijn smaak. Het heeft een aardse, nootachtige smaak met een vleugje selderij, waardoor het een interessante toevoeging is aan verschillende gerechten. Knolselderij kan rauw worden gegeten, bijvoorbeeld in salades, waar het een knapperige textuur en een licht pittige smaak toevoegt. Het kan ook worden gekookt, geroosterd, gestoofd, gegrild, gepureerd of in soepen verwerkt, waarbij de smaak nog dieper en zoeter wordt.

Een ander voordeel van knolselderij is dat het een gezonde keuze is. Het is rijk aan voedingsvezels, vitamine K, vitamine C, kalium en antioxidanten. Bovendien bevat het weinig calorieën en heeft het een laag vetgehalte, waardoor het een goede optie is voor mensen die letten op hun calorie-inname en perfect voor een koolhydraatarm recept!

Knolselderij heeft ook enkele verrassende culinaire toepassingen. Het kan dienen als een smakelijke vervanger voor aardappelen in puree, wat resulteert in een lichtere, nootachtige smaak. Bovendien kunnen knolselderijfrietjes worden gemaakt door de knol in reepjes te snijden, te bakken en te kruiden naar smaak, waardoor een gezonder alternatief voor traditionele frietjes ontstaat.

Met zijn unieke smaak, veelzijdigheid en voedingswaarde kan knolselderij een waardevolle aanvulling zijn op allerlei gerechten. Dus, de volgende keer dat je in de supermarkt bent, overweeg dan eens om een knolselderij mee te nemen en ontdek zelf de heerlijke smaak en mogelijkheden die deze groente te bieden heeft.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via