In samenwerking met:
Marokkaanse zoete aardappelstamppot met andijvie
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Marokkaanse zoete aardappelstamppot met andijvie

We geven de Hollandse stamppot een Marokkaans tintje! Hoe? Door ras el hanout kruiden toe te voegen aan de stamppot. Een stamppot van zoete aardappel met andijvie, gehaktbal, witte kaas en granaatappelpitjes. Een hemelse combinatie!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept marokkaanse zoete aardappelstamppot met andijvie

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Verhit een pan met de roomboter en bak de gehaktballen 20 min. rondom aan.
2
Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd in blokjes. Snijd de witte kaas in blokjes.
3
Zet de aardappelen in een pan net onder water en breng aan de kook. Kook de aardappelen in 15 min. gaar en giet af.
4
Stamp de aardappelen met de slagroom en ras el hanout tot een puree. Roer de fijngesneden andijvie door de puree en breng op smaak met peper en zout.
5
Verdeel de zoete aardappelstamppot over de borden. Leg op elk bord een gehaktbal en schep er wat van het braadvocht uit de koekenpan overheen. Garneer de stamppot met de witte kaas en de granaatappelpitjes.

Tip: garneer het gerecht met in dunne ringen gesneden bosui en/of koriander.

Stamppot, maar dan anders!

Stamppotten vormen een essentieel onderdeel van de Nederlandse culinaire traditie, en hoewel de klassieke combinaties zoals boerenkoolstamppot en hutspot geliefd blijven, is er een groeiende trend naar minder standaard stamppotten die creativiteit en vernieuwing in de keuken stimuleren, zoals recepten met zoete aardappel!

Innovatieve koks hebben de traditionele grenzen van stamppot verlegd, gebruikmakend van een breed scala aan ingrediënten om unieke smaakcombinaties te creëren. Zo zien we stamppotten met exotische groenten, zoals zoete aardappel, pastinaak en venkel, die een subtiele zoetheid en complexiteit toevoegen aan het gerecht. Ook wordt geëxperimenteerd met kruiden en specerijen, waarbij bijvoorbeeld koriander, komijn of kerrie een verrassende draai geven aan de vertrouwde stamppotkruiden.

Proteïnebronnen spelen ook een grotere rol in de moderne stamppotkeuken. Denk aan stamppotten met gerookte zalm, gegrilde kip of zelfs vegetarische opties met linzen of kikkererwten. Deze toevoegingen verrijken niet alleen de smaak, maar zorgen ook voor een gebalanceerde en voedzame maaltijd.

Bovendien ontstaan er fusionstamppotten door invloeden uit andere wereldkeukens te integreren. Een stamppot met een vleugje Aziatische smaken door toevoeging van sojasaus en sesamolie of een mediterrane stamppot met olijven, tomaten en feta brengen nieuwe dimensies naar de Nederlandse stamppottraditie.

Deze minder standaard stamppotten dagen ons uit om de grenzen van onze smaakpapillen te verkennen en dragen bij aan een dynamisch culinair landschap. Ze laten zien dat stamppot niet alleen een stevige, winterse kost is, maar ook een bron van culinaire innovatie en creativiteit kan zijn. Zo evolueert de oer-Hollandse stamppot naar een eigentijds gerecht dat zowel de traditie respecteert als de deur opent naar nieuwe smaakavonturen. Meer lekkere recepten waar je antwoord op de vraag ‘Wat even we vandaag?‘ kan geven, vind je op Eatertainment!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via