Plantaardige Wellington Met Portobello Horiz
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Plantaardige wellington met portobello

Deze plantaardige wellington gemaakt met portobello is hét pronkstuk voor het kerstdiner! De combinatie van linzen, portobello, doperwten en walnoten is een verrassing wanneer je het pakket van bladerdeeg opensnijdt.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten

Recept plantaardige wellington met portobello

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
35 min
Totale tijd
1u 10min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Schil de winterpeen en snijd in plakjes. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de ui, knoflook en wortel 8 min. Ris de blaadjes van de tijm, voeg samen met de walnoten en wat peper en zout toe en bak 5 min. mee.
2
Voeg het mengsel toe aan een kom en voeg de doperwten, gekookte bruine linzen, tomatenpuree en mosterd toe. Schep om en breng op smaak met peper en zout.
3
Maak de portobello’s schoon en bak ze in dezelfde koekenpan 5 min. per kant. Leg ze met de onderkant naar beneden op een bordje, zodat het meeste vocht eruit kan lopen.
4
Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel ½ van het groentenmengsel in een reep over het middelste deel van het bladerdeeg. Het mag niet meer dan 1/3 van de ruimte innemen. Zorg dat er aan de uiteinden ruimte overblijft, zodat je de wellington straks goed kan sluiten. Leg de portobello’s op het groentenmengsel en schep het overige groentenmengsel eroverheen.
5
Vouw de zijkanten van het bladerdeeg naar het midden en druk aan zodat er een rol ontstaat. Draai de wellington voorzichtig om, zodat de bovenkant egaal is. Sluit ook de uiteinden door deze naar beneden en onder de rol te vouwen. Maak 4 kleine sneden in de bovenkant voor de lucht en het vocht. Meng de sojamelk met de ahornsiroop en een theelepel olie. Smeer hier de wellington mee in.
6
Bak de wellington 30 min. in de oven tot deze goudbruin is gekleurd. Laat 5 min. afkoelen voor het serveren.

Tip: je kunt een kleine reep van het bladerdeeg afsnijden en hier vormpjes uit drukken. Hier kun je de wellington feestelijk mee versieren.

Pronken met wellington

Wellington is een iconisch gerecht dat vaak geassocieerd wordt met feestelijke gelegenheden, waaronder Kerstmis. Het is een culinair meesterwerk en de klassieker bestaat uit mals rosbief, omhuld door een rijke duxelles van champignons, gehuld in een laag bladerdeeg. Het resultaat is een perfect gebakken en prachtig gepresenteerde beef wellington, een traktatie voor zowel het oog als de smaakpapillen.

Dit feestelijke gerecht heeft zijn oorsprong in de Britse keuken en staat bekend om zijn luxe en verfijning. Het wordt vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden, zoals kerstavond of het kerstdiner, waar het de hoofdrol speelt op de feestelijk gedekte tafel. Hoewel beef wellington traditioneel met rundvlees wordt bereid, zijn er tal van variaties om aan verschillende dieetvoorkeuren te voldoen. Voor liefhebbers van zeevruchten is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kiezen voor een wellington met vis, waarbij zalm of een andere stevige vis als hoofdingrediënt wordt gebruikt. De duxelles van champignons kan ook worden aangepast met zeevruchtenaroma’s om de perfecte combinatie van smaken te creëren.

Voor degenen die een vegetarische levensstijl volgen, biedt de vegetarische wellington een heerlijk alternatief. In plaats van vlees kan men kiezen voor groenten zoals pompoen, portobello of een vleesvervanger als vegan zalm. De plantaardige versie behoudt de elegantie van het origineel en is een geweldige keuze voor een kerstmaal dat zowel hartig als bevredigend is.

Of het nu gaat om een klassieke beef wellington, een vis-, vegetarische of veganistische variant, het serveren van wellington tijdens kerst is altijd een goed idee!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Gluten
  • Noten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?