In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Ragout pasteitje met Sinterklaas mijter

Deze goed gevulde kippenragout met champignons en prei heeft veel diepgang in smaak, dit komt door de verschillende specerijen die in de bouillon verwerkt zitten. Een leuk kindvriendelijk feestelijk Sinterklaas recept met mijtertjes.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept ragout pasteitje met sinterklaas mijter

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C en laat het bladerdeeg ontdooien.
2
Breng een pan met het water aan de kook. Voeg het bouillonblokje, de Verstegen Zwarte peper, het Verstegen Laurierblad en de Verstegen Foelie toe en roer door. Draai het vuur laag zodat het water niet meer kookt en voeg de kipdijfilet toe en pocheer voor 20 min. tot dat de kippendij gaar is. Haal de kip uit de pan, laat voor 10 min. afkoelen en snijd vervolgens in stukken van 2 cm.
3
Snijd ondertussen het bladerdeeg in de vorm van een mijter zodat deze op de pastei past en prik er een paar gaatjes in met een satéprikker. Bak het bladerdeeg 8 tot 10 min. tot goudbruin en gaar. Pas de temperatuur van de oven aan naar 170°C en bak de pasteibakjes in 6 tot 8 min. af.
4
Snijd ondertussen de champignons in halve plakken en de prei in dunnen ringen. Pel de knoflook en ui en snijd deze fijn. Smelt de roomboter in een pan. Voeg de ui en knoflook toe en bak 5 min. mee tot dit licht begint te kleuren. Voeg vervolgens de champignons en prei toe en bak voor 6 min. mee tot licht gekleurd en gaar. Voeg de bloem toe en roer dit goed door op laag vuur voor ongeveer 7 min. tot de bloem loslaat van de bodem.
5
Zeef de bouillon, giet 1/5 van de bouillon op het bloemmengsel en roer goed door met een garde zodat het een geheel wordt. Herhaal dit totdat de ragout de juiste dikte heeft. Voeg de kip toe en verwarm even mee.
6
Serveer de kippenragout in de pasteibakjes en garneer deze met de Sinterklaasmijtertjes.

Verschillende soorten ragout

Ragout is een heerlijk gerecht dat bekend staat om zijn romige en smaakvolle vulling. Het wordt vaak geserveerd als een vulling in pasteitjes, maar het kan ook worden gegeten met rijst, aardappelpuree of brood.

Ragout heeft zijn oorsprong in de Franse keuken en is in de loop der tijd populair geworden in verschillende landen over de hele wereld. Het woord “ragout” verwijst naar een gerecht waarbij ingrediënten in een rijke saus worden gestoofd.

Het basisprincipe van ragout is het bereiden van een dikke saus, meestal op basis van vlees of gevogelte, met toevoeging van smaakmakers, groenten en kruiden. Het vlees of gevogelte wordt meestal in blokjes gesneden en eerst bruin gebakken om smaak te ontwikkelen. Daarna worden groenten zoals uien, knoflook, wortelen en champignons toegevoegd en gestoofd tot ze zacht zijn. Vervolgens wordt er meestal bloem aan toegevoegd om de saus te binden en dikker te maken.

De keuze van vlees of gevogelte voor de ragout kan variëren. Klassieke opties zijn bijvoorbeeld kip, rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees of wild. Sommige varianten van ragout kunnen ook vis, schelpdieren of vegetarische ingrediënten bevatten.

Kruiden en smaakmakers is erg belangrijk in dit gerecht. Dit kunnen bijvoorbeeld knoflook, tijm, peterselie, laurier, nootmuskaat, zwarte peper en zout zijn. Het doel is om een smaakvolle en goed gebalanceerde saus te creëren.

Ragout wordt vaak geserveerd in pasteitjes, waarbij een deksel van bladerdeeg op de bovenkant wordt geplaatst. De pasteitjes worden in de oven gebakken totdat het deeg goudbruin en knapperig is. Het resultaat is een heerlijk gerecht met een romige vulling en een knapperige korst.

Benieuwd naar nog meer leuke recepten om tijdens de avond van Sinterklaas op tafel te zetten? Ga bijvoorbeeld aan de slag met de Sinterklaas pannenkoekentaart, ook nog eens leuk om samen met de kinderen te maken. Of ga voor de mini koek-taartjes met kruidnoten, erg lekker en snel klaar.

ragout

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via