Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vrij van vis

Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven

Naast de bekende boerenkoolstamppot, kun je met deze winterse groente heel veel doen. Zo kun je er een salade van maken of de boerenkool verwerken in een lasagne. Deze keer maken wij vegetarische boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven. Extra lekker dankzij de goudbruine, krokante rand en grove stukken feta.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven

Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
55 min
1
Pel de rode ui en snijd in partjes. Halveer de zongedroogde tomaten en olijven.
2
Rol het bladerdeeg uit en plaats het op een met bakpapier beklede bakplaat. Vouw 1 cm van de randen naar binnen. Vouw nogmaals 1 cm van de rand naar binnen, zodat een hoge rand om het bladerdeeg ontstaat.
3
Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan of wok op hoog vuur. Bak de helft van de boerenkool in 3 min. krokant en verdeel over het bladerdeeg. Herhaal deze stap met de rest van de boerenkool.
4
Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de rode ui in dezelfde pan kort aan op hoog vuur, tot deze een licht kleurtje heeft. Verdeel de rode ui, zongedroogde tomaat en olijven over de boerenkool.
5
Klop de eieren los met de kookroom en Italiaanse kruiden. Breng verder op smaak met peper en zout. Verdeel het eimengsel over de boerenkool. Breek de feta in grove stukken en verdeel over de boerenkool.
6
Bak de boerenkooltaart 25 tot 30 min. in de oven tot goudbruin.

Aan de slag met winterse groenten

De dagen zijn kouder en donkerder en hier en daar valt er sneeuw: het is winter! En dat betekent dat ook de wintergroenten voor je klaarliggen. Deze groenten worden tijdens de wintermaanden geoogst van onze eigen bodem, wat beter is voor het klimaat én voor de portemonnee. In de maanden december, januari en februari vind je veel ‘stevige’ groenten. Denk aan rode bieten, knolselderij en pastinaak. Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig, zoals rode kool, zuurkool en dus ook boerenkool. Boerenkool staat bekend als een typisch Hollandse wintergroente. Zo wordt er gezegd dat de boerenkool op z’n lekkerst is wanneer de vorst er een keer overheen is geweest.

Zeg je winter, dan zeg je stamppot. Groenten als boerenkool en pastinaak verwerk je gemakkelijk in een stamppot. Maak bijvoorbeeld deze boerenkoolstamppot met paprika. Serveer met spekjes en braadworst of laat dit weg voor een vegetarische variant. Of kies voor een Hollandse pot met een twist. Deze pastinaakstamppot met boerenkool is nét wat verfijnder dankzij de kabeljauw met kruidenkorst.

Waarom je vaker moet kiezen voor boerenkool

Boerenkool zit bomvol met gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het vezels, vitamines als vitamine A en vitamine K en heeft het een hoog gehalte aan ijzer en calcium, wat normaal gesproken veel in vlees voorkomt. Boerenkool is hierdoor een goede aanvulling op een vegetarisch dieet. Het is dus niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Maak naast deze vegetarische boerenkooltaart ook eens deze kruidige salade met pompoen en knapperige boerenkool. De verschillende specerijen zorgen voor een heerlijke, warme salade. Of maak deze boerenkool-broccolisoep met gekarameliseerde ui. Goed vullend, hartig én verrukkelijk. Meer lekkere boerenkool recepten vind je op Eatertainment!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?