Boeuf bourguignon met bavette
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Boeuf bourguignon met runderriblappen

Een klassieke boeuf bourguignon met lekker veel groenten en kruiden. Zo’n heerlijk stoofgerecht mag natuurlijk niet ontbreken op een koude winterse dag! Dit gerecht is ideaal om te bereiden op een weekenddag en er vervolgens lekker van te genieten. Of bereid het alvast voor en geniet er de dag erna van.

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Chefke Luc

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept boeuf bourguignon met runderriblappen

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
2u 30min
Totale tijd
3u 15min
Kookmodus
1
Pel en snijd de rode ui in halve ringen. Pel en snijd de knoflook in plakjes. Snijd de wortel in schuine plakken en de kastanjechampignons in kwarten.
2
Snijd het vlees in gelijkmatige stukken van ongeveer 3 bij 3 cm. Verhit een stoofpan met de roomboter, voeg het vlees toe en bestrooi met peper en zout. Doe de pan niet te vol met koud vlees en bak het zo nodig aan in 2 delen. Bak tot het vlees een mooi bruin kleurtje heeft, haal uit de pan en leg op een bord.
3
Voeg de ui, knoflook, winterpeen, champignons en spekreepjes toe in de pan en bestrooi met peper en zout. Bak goudbruin en voeg de tomatenpuree toe. Bak kort mee en blus af met de rode wijn. Breng rustig aan de kook en voeg de runderbouillon, het vlees, de kruidnoten, Amsterdamse uitjes, laurierblaadjes, tijm en rozemarijn toe.
4
Leg de deksel voor de helft op de pan en laat het geheel voor 2,5 uur pruttelen op laag vuur. Houd het gerecht tussendoor af en toe in de gaten en voeg wanneer het droog kookt wat extra bouillon toe. Haal voor het serveren de takjes tijm, takjes rozemarijn en de laurierblaadjes uit de pan en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Tip: zijn er geen kruidnoten te koop? Gebruik dan speculaas of peperkoek.
Tip: kan je geen runderriblappen vinden? Gebruik dan sukadelappen of bavette.
Tip: wist je dat je boeuf bourguignon ook heel gemakkelijk kan maken in de slowcooker? Ontdek hier meer slowcooker recepten!

Wat is boeuf bourguignon?

Boeuf bourguignon is een klassiek Frans gerecht bestaande uit langzaam gekookt rundvlees gestoofd in rode wijn, meestal Bourgognewijn, samen met rundvleesbouillon, uien, wortelen, knoflook en kruiden. Het gerecht staat bekend om zijn rijke smaak en mals vlees, omdat het langzaam koken de ingrediënten laat samensmelten. Het wordt vaak geserveerd met aardappelen of knapperig brood. Heb je een slowcooker in huis? Kies dan voor een boeuf bourguignon uit de slowcooker, één van onze heerlijke slowcooker recepten!

Hoe is boeuf bourguignon ontstaan?

Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Bourgogne-regio van Frankrijk. Het gerecht evolueerde als een manier om taaier vlees smakelijk te maken door het langzaam te stoven in rode wijn. Traditioneel gezien gebruikten boeren goedkopere stukken rundvlees zoals stoofvlees, en combineerden ze deze met lokale ingrediënten zoals wijn uit de regio, ui, wortel en kruiden. De slow cooking methode brak de taaiheid van het vlees af en creëerde een smaakvolle, hartige stoofpot.

Meer smakelijke stoofpotjes voor in het weekend

Naast deze boeuf bourguignon zijn er natuurlijk tal van andere heerlijke stoofgerechten. Er is in ieder geval genoeg keuze om de winter mee door te komen! Wanneer het stoofgerecht op laag vuur staat te sudderen, wordt de keuken gevuld met de heerlijke geur van het stoofpotje. Probeer naast deze lekkere boeuf bourguignon ook eens deze Italiaanse ossobuco met sinaasappel en kaneel, kies voor Vlaams stoofvlees met verse frieten en mayo of ga voor een Marokkaanse stoofpot met abrikozen. Ontdek nu alle recepten voor stoofpotjes op Eatertainment en duik de keuken in om zelf een heerlijk recept te bereiden.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sulfiet
  • Gluten
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?