Bloemkoolsteak Met Linzensalade
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Bloemkoolsteak met linzensalade

Bloemkoolsteaks zijn een leuk én lekker alternatief voor vlees. De smaak van geroosterde bloemkool is niet te vergelijken met gekookte bloemkool. Door het roosteren wordt de bloemkool namelijk een stuk zoeter. Probeer dit recept uit en krijg gemakkelijk je dagelijkse portie groenten binnen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept bloemkoolsteak met linzensalade

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd plakken van ongeveer 1,5 tot 2 cm dik uit het midden van de bloemkool. De rest van de bloemkool heb je niet nodig.
2
Bestrijk de plakken bloemkool met 1/6 van de olijfolie. Gril de plakken 2 min. aan tot een mooie grilstreep ontstaat. Meng ondertussen 2/6 van de olijfolie met het paprikapoeder, knoflookpoeder, chilipoeder en de helft van de gemalen komijn.
3
Leg de plakken bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met de kruidenolie. Bak de steaks 20 tot 25 min. in de oven, afhankelijk van de dikte.
4
Spoel ondertussen de cannellinibonen onder stromend water. Pers het sap uit de citroen. Maal de cannellinibonen, 2/6 van de olijfolie, tahini, de helft van het citroensap en de rest van de gemalen komijn tot een gladde puree in een foodprocessor of met behulp van een staafmixer.
5
Pel en snipper de rode ui. Laat de linzen uitlekken. Meng de ui, linzen en babyspinazie met de rest van de olijfolie en de rest van het citroensap.
6
Verdeel de cannellinibonenpuree over de borden. Leg de bloemkoolsteaks op de puree. Verdeel de linzensalade over de bloemkool.

Tip: de resterende bloemkool kun je gebruiken voor bijvoorbeeld geroosterde bloemkoolroosjes of bloemkoolrijst. Probeer eens deze taco bowl met bloemkoolrijst om de overgebleven bloemkool te gebruiken of maak er deze kruidige bloemkoolroosjes mee. Lekker met cheddarsaus en ingelegde ui!

Aan de slag met bloemkool

Bloemkool is een veelzijdige groente die niet alleen lekker is, maar ook tal van voordelen biedt. Zo is bloemkool rijk aan vitamine C en K, foliumzuur, vezels en antioxidanten. Bovendien is het een caloriearme groente en dus ideaal voor wanneer je koolhydraatarm wilt eten.

Er zijn verschillende manieren om bloemkool te bereiden. Het kan gekookt, gestoomd, gebakken, geroosterd of zelfs rauw gegeten worden. Bloemkool is ook een veelgebruikt ingrediënt in de vegetarische en veganistische keuken. Zo kun je bijvoorbeeld bloemkoolrijst maken door de bloemkool fijn te hakken en te roerbakken, of een bloemkoolpizza maken door de bloemkool tot een deeg te vermalen.

Een klassiek recept met bloemkool is bloemkool met een romige kaassaus, maar er zijn nog veel meer heerlijke gerechten waarin bloemkool verwerkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan bloemkoolsoep, bloemkoolcurry, bloemkoolsteaks, bloemkoolnuggets en bloemkoolpuree. Probeer eens bloemkool-kerriesoep, gemaakt van geroosterde bloemkool. Lekker als voorgerecht, tussengerecht of voor de lunch. Zin in iets nieuws? Ga dan voor bloemkoolpolenta! Dit is een Italiaans gerecht gemaakt van maismeel. Wij maken hem in dit recept met bloemkool en champignons.

Of je er nu voor kiest om bloemkool te koken of te roosteren of dat je het verwerkt in een curry als deze bloemkoolcurry, bloemkool is altijd een goed idee. Kortom, bloemkool is een veelzijdige groente die een gezonde en smakelijke toevoeging kan zijn aan vele gerechten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Sulfiet
  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?