Een heerlijk stoofgerecht, wie maak je er niet blij mee? Juist, bijna niemand! Doordat de sukadelappen in dit gerecht van DekaMarkt lange tijd sudderen, valt het vlees bijna uit elkaar omdat het zo mals is. Een perfecte maaltijd voor een weekenddag. Of kies ervoor om het stoofpotje de avond van tevoren te maken, zodat je het op de dag zelf alleen nog hoeft op te warmen!
Tip: Serveer het overige stoofvocht bij de sukade als jus.
Stoofgerechten zijn comfortabel en hartverwarmend en worden vaak geassocieerd met koude winterdagen. Het zijn langzaam gekookte gerechten waarbij vlees, groenten en kruiden in een ruime hoeveelheid vocht worden bereid, vaak in een afgesloten pan op laag vuur. Dit zorgt ervoor dat de smaken volledig in elkaar opgaan en het vlees heerlijk zacht wordt.
Er zijn talloze stoofgerechten van over de hele wereld, elk met hun eigen unieke ingrediënten en smaken. Zo is er de Franse boeuf bourguignon, een klassiek gerecht uit de Bourgogne-regio, dat rundvlees, wortelen, uien, champignons en rode wijn bevat. Een leuke variant op dit klassieke gerecht is dit vegetarische gerecht: champignon bourguignon. Door de structuur van de champignons en door alle smaken die samenkomen mis het vlees geen moment in dit stoofpotje.
Ook de Italiaanse osso bucco, een Milanese stoofschotel van kalfsschenkel, ui, wortel, bleekselderij en tomaten, is erg populair. In de Marokkaanse keuken vind je tajine, een gerecht met kip, vis, lam of rundvlees, groenten en kruiden, dat wordt bereid in een aardewerken stoofpot.
Andere bekende stoofgerechten zijn onder andere de Hongaarse goulash, Spaanse cocido, Ierse stew en de Amerikaanse chili con carne. Stoofgerechten zijn rijk aan smaak en worden vaak geserveerd met rijst, aardappelpuree, pasta of brood. Ze zijn ideaal om voor te bereiden en te serveren tijdens een feestelijke gelegenheid, maar natuurlijk zijn deze recepten voor het avondeten geschikt voor elke avond van de week.
Sukadelappen zijn een stuk rundvlees dat afkomstig is uit de schouder van het rund. Het vlees is doorregen met vet en bindweefsel, wat het uitermate geschikt maakt om langzaam te stoven. Hierdoor wordt het vlees heerlijk mals en zacht en komt de smaak volledig tot zijn recht. Sukadelappen worden vaak gebruikt voor stoofgerechten zoals hachee, stoofpotjes en goulash.
Het is belangrijk dat je de sukadelappen lekker lang laat stoven op laag vuur. Doe dit ongeveer 2 uur, totdat het vlees zo mals is dat het uit elkaar valt.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment