Lauwwarme bonensalade met Manchego
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Lauwwarme bonensalade met Manchego

Maak op een warme zomeravond deze lichte, maar vullende salade boordevol bonen. Deze bonensalade bevat veel eiwitten en vezels en is extra lekker door de toevoeging van Manchego, een schapenkaas uit Spanje. Zijn naam dankt Manchego aan de regio waar hij wordt geproduceerd: La Mancha!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept lauwwarme bonensalade met manchego

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de kikkererwten onder stromend water en droog goed af. Pel de rode ui, snijd door vieren en vervolgens in ringen. Meng de kikkererwten, rode ui, de helft van de olijfolie, paprikapoeder en knoflookpoeder. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 min. in de oven. Schep halverwege om.
2
Zet ondertussen een grote pan water op. Dop de haricot verts. Kook de haricot verts in 6 min. beetgaar. Voeg de laatste 2 min. de edamame bonen toe.
3
Pluk de takjes peterselie en dille en hak grof. Meng de rest van de olijfolie, witte wijnazijn, peterselie en dille tot een dressing. Meng de dressing door de haricot verts en edamame bonen.
4
Snijd de Manchego in dunne plakjes. Meng de kikkererwten door de bonensalade en verdeel over de borden. Verdeel de plakjes Manchego over de salade.

Vezelrijk en eiwitrijk: kikkererwten

Kikkererwten, ook wel bekend als garbanzo bonen, zijn peulvruchten die al eeuwenlang worden gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld. Deze kleine gele balletjes zitten boordevol voedingsstoffen en bieden tal van voordelen voor jouw gezondheid:

  • Rijk aan eiwitten: kikkererwten zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en het herstel van weefsels in ons lichaam, evenals voor de productie van enzymen, hormonen en andere belangrijke moleculen. Het opnemen van kikkererwten in je dieet kan je helpen voldoende eiwitten binnen te krijgen, zeker als je vegetarisch of veganistisch bent!
  • Vezelrijk: kikkererwten zijn ook rijk aan voedingsvezels, zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het voorkomen van constipatie. Ze geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel te veel eet. Vezels kunnen ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  • Gezonde koolhydraten: kikkererwten bevatten complexe koolhydraten die langzaam door het lichaam worden afgebroken, waardoor ze een goede bron van langdurige energie zijn. In tegenstelling tot geraffineerde koolhydraten, zoals bloem en suiker, hebben de koolhydraten in kikkererwten een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel minder snel doen stijgen.

En dat zijn niet eens alle voordelen van kikkererwten! Ze zijn bijvoorbeeld ook een bron van belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en B-vitaminen. Ook zijn kikkererwten gezond voor je hart doordat ze weinig verzadigde vetten bevatten. Genoeg redenen om dus vaker te kiezen voor kikkererwten. Maak bijvoorbeeld eens deze kikkererwtenpilav met geroosterde pompoen of combineer kikkererwten met krokant gebakken halloumi of ga voor de koolhydraatarme bonensalade.

Kikkererwten zijn een perfect ingrediënt voor in vegetarische recepten door de vele goede voedingsstoffen die ze bevatten. Ontdek hier meer vegetarische recepten en recepten waarin kikkererwten verwerkt zijn!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Ei
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?