Lamsvlees, harissa, sumak… Zie je al op welk land we onze blik richten? Juist: deze quiche met kruidig lamsgehakt, rode paprika, sumak-uien en dille is één grote knipoog naar Turkije. Een gerecht dat uit elkaar barst van de smaak, maar door de sumak-uien toch lekker fris blijft.
Wanneer je door de straten van Turkije struint, ruik je de heerlijke geuren van verschillende soorten kruiden en specerijen. Denk aan kruidnagel, kaneel, sumac en komijn. De meeste gerechten zijn gemaakt met fruit, groenten, gegrild vlees of vis en vele soorten frisse salade recepten. Ook worden de gerechten vaak gecombineerd met yoghurt voor een verfrissende touch. Er zijn genoeg makkelijke recepten om te proberen uit de Turkse keuken!
Eén van de typische maaltijden waarmee je de dag start is gebakken eieren, beter bekend als cilbir. De eieren worden geserveerd op platbrood met als basis een frisse yoghurtsaus. Het geheel maken we compleet met een pittige botersaus met chilivlokken. Een ander recept dat je veel gaat tegenkomen in Turkije, is lahmacun, oftewel Turkse pizza. De dunne bodem wordt belegd met een lekkere pittige saus en lams- of rundergehakt. In Nederland rollen we de lahmacun vaak op, terwijl ze in Turkije de pizza in vieren snijden. Liever vegetarisch? Ga dan eens voor deze vegetarische Turkse pizza met aubergine en yoghurtsaus.
Naast cilbir en lahmacun is köfte ook een gerecht dat je vaak terugziet in de Turkse keuken. Deze kruidige lams- of rundergehaktballetjes maak je heel gemakkelijk zelf. Wij kiezen ervoor om köfte te maken met een bulgur-spinaziesalade. Zo wordt het geheel lekker fris. Heb je ook al eens van freekeh gehoort? Freekeh is een graansoort afkomstig uit het Midden-Oosten en wordt veel gebruikt in Turkije. Het is rijk aan vezels en te gebruiken in verschillende soorten gerechten. In dit recept gaan we voor een freekeh salade met gegrilde kip, granaatappelpitten en za’atar.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment