Quiche Met Lamsgehakt Harissa En Sumak Uien Liggend
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Quiche met lamsgehakt, harissa en sumak-uien

Lamsvlees, harissa, sumak… Zie je al op welk land we onze blik richten? Juist: deze quiche met kruidig lamsgehakt, rode paprika, sumak-uien en dille is één grote knipoog naar Turkije. Een gerecht dat uit elkaar barst van de smaak, maar door de sumak-uien toch lekker fris blijft.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept quiche met lamsgehakt, harissa en sumak-uien

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
55 min
Totale tijd
1u 10min
Kookmodus
1
Pel de sjalot en snijd in dunne ringen. Pers het sap uit de citroen en doe samen met de sjalot en sumak in een kom. Mix goed door, dek de kom af en zet koel tot gebruik.
2
Laat de rode paprika uitlekken in een vergiet en dep droog met keukenpapier. Snijd in kleine stukjes.
3
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg het lamsgehakt met het komijnpoeder, venkelzaad en wat peper en zout toe. Bak het lamsgehakt gaar. Voeg de stukjes rode paprika toe en roer alles door elkaar. Haal van het vuur.
4
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Breek de eieren in een kom en voeg de harissa toe. Kluts met een garde tot een egaal mengsel. Bekleed de quichevorm met het quichedeeg. Snijd het overtollige deeg van de randen af. Verdeel het gehaktmengsel over de quichebodem en schenk de eieren eroverheen. Gebruik een spatel om alles te verdelen en gelijkmatig aan te drukken. Plaats de quiche in het midden van de oven en bak in 50 min. gaar.
5
Haal de quiche uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Spuit mooie streepjes van de Turkse knoflooksaus op de quiche en beleg met de sumak-uien. Ris de blaadjes van de takjes dille, verdeel over de quiche en serveer.

Smaakvolle gerechten uit de Turkse keuken

Wanneer je door de straten van Turkije struint, ruik je de heerlijke geuren van verschillende soorten kruiden en specerijen. Denk aan kruidnagel, kaneel, sumac en komijn. De meeste gerechten zijn gemaakt met fruit, groenten, gegrild vlees of vis en vele soorten frisse salade recepten. Ook worden de gerechten vaak gecombineerd met yoghurt voor een verfrissende touch. Er zijn genoeg makkelijke recepten om te proberen uit de Turkse keuken!

Eén van de typische maaltijden waarmee je de dag start is gebakken eieren, beter bekend als cilbir. De eieren worden geserveerd op platbrood met als basis een frisse yoghurtsaus. Het geheel maken we compleet met een pittige botersaus met chilivlokken. Een ander recept dat je veel gaat tegenkomen in Turkije, is lahmacun, oftewel Turkse pizza. De dunne bodem wordt belegd met een lekkere pittige saus en lams- of rundergehakt. In Nederland rollen we de lahmacun vaak op, terwijl ze in Turkije de pizza in vieren snijden. Liever vegetarisch? Ga dan eens voor deze vegetarische Turkse pizza met aubergine en yoghurtsaus.

Naast cilbir en lahmacun is köfte ook een gerecht dat je vaak terugziet in de Turkse keuken. Deze kruidige lams- of rundergehaktballetjes maak je heel gemakkelijk zelf. Wij kiezen ervoor om köfte te maken met een bulgur-spinaziesalade. Zo wordt het geheel lekker fris. Heb je ook al eens van freekeh gehoort? Freekeh is een graansoort afkomstig uit het Midden-Oosten en wordt veel gebruikt in Turkije. Het is rijk aan vezels en te gebruiken in verschillende soorten gerechten. In dit recept gaan we voor een freekeh salade met gegrilde kip, granaatappelpitten en za’atar.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Selderij
  • Sesamzaad
  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via