In samenwerking met:
Jus 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Snelle basisjus

Waarom iets maken uit een pakje als je het ook gemakkelijk zelf kan maken? Door het kookvocht van gebakken vlees of gevogelte op te vangen, kan je een heerlijke jus maken. Met de juiste kruiden en smaakmakers maak je binnen 10 minuten een smaakvolle jus voor over je vlees of aardappelen.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept snelle basisjus

Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
10 min
1
Pel en snijd de ui en knoflook grof.
2
Verhit een pan met vleesnat van vlees wat je zojuist gebakken hebt, bak de roomboter, ui, knoflook en takjes rozemarijn en tijm glazig. Blus het geheel af met het water en breng dit roerend aan de kook.
3
Kook de jus 5 min. in en verwijder de rozemarijn en tijm uit de pan. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de jus bij vlees.

Tip: als de jus te dun is meng dan 1 tl maïzena door de jus. Leng de maïzena eerst aan met 30 ml water om klontjes te voorkomen.
Tip: vervang het water door rode wijn of port voor een extra lekkere en diepere smaak.

Ga aan de slag met je eigen jus

Er is niets lekkerder dan wat jus van het bakken over je vlees, groenten of aardappelen te gieten. Jus is een dikgemaakte saus, normaal gemaakt op basis van kookvocht dat uit vlees of groenten komt tijdens het koken of braden. Je kan natuurlijk jus uit een pakje bereiden, maar zelf maken is zoveel lekkerder! Er zijn verschillende soorten jus recepten die je kan maken.

Eén van de soorten jus die je kan maken, is een uienjus. Serveer bij een uienjus bijvoorbeeld een gehaktbal, aardappelen en sperziebonen of ga voor slavink met gekarameliseerde uienjus. Ook ontzettend lekker bij gekarameliseerde uienjus: rosbief! Sowieso is een steak en jus altijd een goed idee. Zo kan je het serveren met wit brood om lekker te dippen in de jus, gieten over knapperig gebakken rozemarijn krieltjes of een AVG-gerecht compleet maken, zoals steak met aardappelpuree, snijbonen en champignons.

Iets anders dan een uienjus? Ga dan voor een champignon jus, lekker bij allerlei soorten gerechten, zoals een boerenkool oven stamppot. Ook lekker bij een boerenkool stamppot: honing-mosterd jus. Bij hutspot met kip gehaktballen is een vijgen-port jus ontzettend smaakvol. Wat in ieder geval zeker is: een smaakvolle jus kan gerechten naar een hoger level tillen en de smaakpapillen prikkelen.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via