In samenwerking met:
Pastinaakpuree
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Pastinaakpuree met prei en Indiase tempeh

Deze smaakvolle pastinaakpuree is geheel plantaardig en is het ideale gerecht voor de feestelijke sferen. De Indiaas gekruide tempeh van BUMI geeft het recept nét een beetje extra bite. Zet jij dit gerecht op tafel tijdens de feestdagen of pak jij in het weekend uit?

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept pastinaakpuree met prei en indiase tempeh

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Snijd de pastinaak en peer grof. Breng een pan met water en wat zout aan de kook en kook de pastinaak en peer 15-20 min. of totdat de pastinaak helemaal zacht is.
2
Pel en snijd de ui in dunne ringen. Verhit 1/3 van de kokosnootolie in een kleine pan op middelhoog vuur en bak de ui met een snufje zout 8 min. Blijf goed roeren. Voeg wanneer de ui zacht begint te worden en kleur krijgt het water toe en zet het vuur laag. Laat dit 8 min. pruttelen en roer af en toe.
3
Hak ondertussen de walnoten grof, houd wat hele walnoten apart ter garnering. Verhit een droge pan op hoog vuur en rooster de grof gehakte walnoten met een snufje zout. Houd de walnoten in beweging, zodat deze niet verbranden. Zet de geroosterde walnoten apart in een kleine kom.
4
Verhit ½ van de overige kokosnootolie op middelhoog vuur en bak de BUMI tempeh volgens de aanwijzingen op de verpakking goudbruin.
5
Was de prei en snijd in ringen. Verhit de overige kokosnootolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de prei en een snufje zout toe en bak 5 min. tot goudbruin.
6
Giet de pastinaak en peer af, voeg samen met de havermelk toe aan de keukenmachine en pureer tot een gladde puree.
7
Verdeel de pastinaakpuree op het bord, gevolgd door de prei en tempeh. Garneer met de geroosterde walnoten en de gekarameliseerde ui.

Weetjes over vergeten groenten

In de hectische wereld van vandaag, waar supermarkten overladen zijn met een overvloed aan groenten, lijken sommige oude, vergeten juweeltjes te verdwijnen. Vergeten groenten zijn die knolgewassen, wortels en bladgroenten die ooit het middelpunt waren van onze grootmoeders’ keukens, maar nu vaak worden overschaduwd door meer gemakkelijk verkrijgbare opties.

Deze vergeten groenten, variërend van pastinaak en schorseneren tot snijbiet en koolraap, verdienen juist een plekje op het podium! Naast hun unieke smaken en texturen, brengen ze een vleugje nostalgie met zich mee, waardoor ze een goede toevoeging zijn aan het menu.

Neem bijvoorbeeld de pastinaak, een wortelgroente met een zoete en nootachtige smaak. Vroeger een hoofdbestanddeel in stoofpotten en soepen, verdween de pastinaak naar de achtergrond toen de populariteit van de wortel toenam. Nu wordt hij herontdekt door chefs die de veelzijdigheid van deze groente waarderen. Maak zelf eens pastinaakmousse, knapperige pastinaakfrietjes of pastinaakpuree voor de afwisseling.

Schorseneren, ook wel bekend als ‘keukenmeidenverdriet’, dankzij hun plakkerige sap, zijn een andere vergeten groente die de moeite waard is om te herontdekken. Met een heerlijke smaak die lijkt op asperges, voegen ze een uniek element toe aan gerechten! Snijbiet, met zijn kleurrijke bladeren en sappige stelen, was ooit een veelvoorkomend gezicht in moestuinen. Het heeft een milde smaak die doet denken aan spinazie en biedt talloze culinaire mogelijkheden, van salades tot roerbakgerechten.

De herontdekking van vergeten groenten gaat niet alleen over het koesteren van traditie, maar ook over het bevorderen van duurzaamheid. Vaak zijn deze groenten robuuster en beter aangepast aan lokale klimaten, waardoor ze minder veeleisend zijn in termen van water en andere hulpbronnen. Lokale producten hebben een veel kortere reis afgelegd, dus kies eens vaker voor de vergeten groenten van eigen Hollandse bodem!

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Noten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via