Aardappeltortilla 1
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Aardappeltortilla met Ibérico ham

Een Spaanse aardappeltortilla is een echte klassieker uit de Spaanse binnenlanden. Je maakt hem heel gemakkelijk met slechts een handjevol ingrediënten. Geef een smaakvolle twist aan de klassieke aardappeltortilla door er Spaanse Ibérico ham aan toe te voegen.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept aardappeltortilla met ibérico ham

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
Kookmodus
1
Pel en snijd de ui in dunne ringen. Verhit de helft van de boter in een koekenpan met goede antiaanbaklaag en fruit de ui 3 min. Voeg de aardappelschijfjes toe met een flinke snuf peper en zout en bak 4 min. Voeg de overige boter toe en wacht tot deze is gesmolten. Mix alles nog een keer goed en verspreid evenredig over de bodem van de pan.
2
Klop de eieren los en giet over de aardappelen en ui in de pan. Verdeel de plakken Ibérico ham eroverheen en top af met een snuf peper en zout. Zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de eieren in 5-10 min. stollen.
3
Zet een bord op de pan en draai de tortilla om op het bord. Schuif hem opnieuw in de pan met de onderkant omhoog, zodat de andere kant nog 2 min. kan bakken.
4
Hak ondertussen de bieslook fijn en serveer de aardappeltortilla met de bieslook.

Wat is Ibérico ham?

Je hebt vast wel eens gehoord van Ibérico ham, maar wat is het eigenlijk? Ibérico ham is een dieprode Spaanse rauwe ham, gemaakt van Iberische varkens. Deze Spaanse varkens staan bekend als zwartvoeters (pata negra). De ham van deze varkens wordt gezien als een van de beste ham soorten ter wereld en wordt vaak geserveerd als tapa met wat olijfolie en brood, maar is ook erg lekker om te verwerken in een kroketje of in een aardappeltortilla.

Naast Ibérico ham is de serranoham een andere bekende soort uit Spanje. Hoewel deze ham op precies dezelfde wijze wordt geproduceerd als de Ibérico ham, worden er voor serranoham andere varkensrassen gebruikt en eten deze varkens niet per se eikels. Lekkere recepten met serranoham zijn bijvoorbeeld deze Spaanse adobo met kabeljauw en serranoham. Voor bij de borrel is een pintxo met serranoham en walnootpesto en aanrader. Serveer hierbij een (alcoholvrije) sangria en de borrel kan beginnen!

Meer Spaanse recepten om te proberen

Ben je een liefhebber van de Spaanse keuken? Dan hebben we nog genoeg lekkere recepten die je kan ontdekken! Een klassieker uit Valencia is natuurlijk een paella, een makkelijk eenpansgerecht vol van smaak. Patatas bravas zijn ook onwijs lekker én gemakkelijk om te maken en zijn lekker als borrelhapje, bijgerecht of als hoofdgerecht zoals in deze ovenschotel patatas bravas met chorizo. Qua desserts zijn deze crema Catalana of de Spaanse flan recepten die je wilt proberen. Waar de crema Catalana een fris smaakje krijgt door de citroen, is de Spaanse flan lekker zoet. Genoeg Spaanse recepten om te ontdekken! Ontdek meer recepten voor het avondeten en ga aan de slag!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via