Vegetarische groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood

Vegetarische gerechten

Gevulde auberginerolletjes

Vegetarische eters op bezoek maar geen inspiratie voor een lekker vega gerecht? Of eet je zelf vegetarisch en ben je op zoek naar iets nieuws? Dan kunnen wij je helpen! Onze pagina staat namelijk vol met de lekkerste vegetarische recepten. Van geroosterde bloemkool, tot traybakes en vegetarische pasta’s. Vegetarisch koken is niet zo moeilijk dan je misschien denkt en met een paar ingrediënten of kruiden kun je er al iets bijzonders van maken. Meer inspiratie? Zoek vegetarische recepten ook eens op via de zoekfilters op onze homepage.

Lekker vegetarisch voor iedereen!

Vegetarisch eten zit de afgelopen jaren behoorlijk in de lift en is lang niet meer smakeloos, niet vullend of alleen kale groente en een blaadje sla. Juist niet! Want voor lekkere vega recepten gaat het allemaal om hoe je de groente bereidt, het gebruik van kruiden en de combinatie van verschillende soorten smaken. Daarnaast zijn er meer en meer vegetarische alternatieven om ‘vlees’ te vervangen. Afhankelijk of je ervan houd, kun je kiezen voor een gerecht met vleesvervangers of een vegetarisch gerecht met alleen groenten. Aangezien sommige kinderen een gerecht met enkel groente misschien wat spannend vinden, kan een vegetarische burger of vegetarische balletjes uitkomst bieden. Zo tover je een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel geschikt voor het hele gezin. Probeer bijvoorbeeld eens onze gevulde puntpaprika’s met kastanjechampignons en bonen. Dit lekkere veggie gerecht zal zelfs bij vleeseters in de smaak vallen omdat het vullend en vol van smaak is!

Vegetarisch diner

Een vega lunch maken is vaak minder lastig dan het bedenken van een vegetarisch diner. In Nederland zijn we toch groot geworden met de aardappelen, groente, vlees cultuur dus missen we gevoelsmatig toch al snel het vlees in dit drietal. Om deze reden slaan vegetarische burgers, groenteschijven of vega balletjes ontzettend goed aan. Dit is uiteraard een makkelijke manier om vlees te vervangen in een vegetarisch hoofdgerecht, maar vaak zijn deze producten wel behoorlijk bewerkt om de smaak en structuur lekker te maken en op vlees te laten lijken. Doordat ze vaak gemaakt zijn op basis van gluten (tarwe-eiwit), melk of soja zijn ze helaas niet geschikt voor mensen met speciale diëten. Denk bijvoorbeeld aan mensen met gluten intolerantie, koemelkallergie of met een vegan dieet. Beter is om in zo’n geval te kiezen voor een vega diner met alleen pure groente. Zo kun je er ook nog eens volledig je eigen smaak aan geven en zijn de mogelijkheden eindeloos! Kijk hieronder welk vegetarisch recept voor het avondeten jou het meest aanspreekt.

Meer dan 200 vegetarische hoofdgerechten op Eatertainment

Risotto met geroosterde pompoen en cherrytomaatjes

Lekkere en makkelijke vega recepten

Oké, we begrijpen dat de wereld van vegetarische recepten misschien soms heel ingewikkeld kan zijn voor mensen met weinig kookervaring. Kan het niet sneller en makkelijker? Jazeker! Het draait in de vegetarische keuken niet alleen om moeilijke technieken of kruiden waar je nog nooit van hebt gehoord. Er zijn ook eenvoudige vegetarische recepten voor de beginners onder ons! Hou je van pasta? Ga dan eens voor de “Wodka penne” of de “Pasta met tomaat-auberginesaus”. Deze zijn beide snel, lekker en makkelijk vegetarisch op tafel te zetten. Niet zo’n fan van pasta? Dan hebben we ook lekkere stamppotjes, roerbak gerechten en curry’s. Genoeg simpele vegetarische gerechten om uit te kiezen!

Licht verteerbare recepten

Soms kunnen gerechten behoorlijk zwaar zijn. Als er bijvoorbeeld veel room, kaas, grote stukken vlees of vette producten in gebruikt worden, blijf je nog uren met een opgeblazen buik rondlopen en heb je vaak extra last van een after-dinner dip. Zeker in de zomer zit je daar niet op te wachten en eet je het liefst een licht verteerbare maaltijd. Ook dat is een reden om eens een dagje geen vlees te eten en voor een vega recept te gaan. Groenten behoren tot licht verteerbaar voedsel en zijn heel gezond. Frisse salades maar ook ongebonden groente soepen en koude gerechten zoals sushi of springrolls zijn uitstekend als je op zoek bent naar een licht verteerbaar recept.

Gezonde recepten met veel groente

Veel groente eten is gezond. In Nederland eten we er over het algemeen veel te weinig van, namelijk maar zo’n 145 gram per dag terwijl de aanbeveling vanuit het Voedingscentrum 250 gram groenten per dag is. Vaak is het lastig om deze hoeveelheid in een maaltijd binnen te krijgen. Dus kun je beter gedurende de dag op meerdere momenten groenten eten. Je kent vast de voorbeelden van snackpaprika, snackkomkommer of tomaatjes als snack tussen de middag al, maar we begrijpen dat dit niet altijd de snack is waar je naar verlangt. Om toch genoeg groenten binnen te krijgen kun je een kleine salade met ‘zwaardere’ groente te eten. Zoals een rauwkostsalade met kool, wortel, boontjes of komkommer. Zo maak je een simpel gerecht met veel groenten die je makkelijker weg krijgt dan een grote salade met lichte slablaadjes. Een ander leuk én lekker idee is om je tosti met groente te verrijken. Denk aan een tosti met tomaat, mozzarella en pesto of leg dunne schijfjes gebakken courgette of paprika met wat hummus ertussen. In het weekend kun je extra groente toevoegen aan je borrelplank of bijvoorbeeld zelf een pesto of groentespread maken voor op brood. Probeer ook het aandeel groente in je avondmaaltijd hoger te maken. Vaak voldoen vegetarische, gezonde recepten met veel groenten sneller aan de hoeveelheid omdat je meerdere groenten in een gerecht gebruikt. Gerechten met veel groente zijn onder andere onze Gezonde wraps en de Griekse traybake.

Heerlijk recept zonder vlees

Ondanks dat vlees vaak voor een umami-achtige en zoute smaak zorgt, zijn er ook andere producten die deze smaken voor een groot deel kunnen overnemen in een gerecht zonder vlees. Denk bijvoorbeeld aan paddenstoelen, rijpe kaas, tempeh, rijpe tomaten, zeewier, olijven, knoflook of sojasaus. Je levert dus zeker niet in op smaak wanneer je een dagje zonder vlees kookt. Het gaat erom dat je je gerecht voldoende op smaak brengt. Dit kan met behulp van producten die van zichzelf al een beetje zout zijn, droge kruiden, verse kruiden, bouillon, sauzen of liefst een combinatie van eerdergenoemde producten. Op die manier zal een recept zonder vlees zeker niet onderdoen voor een recept dat wel vlees bevat.

Populaire thema’s en andere recept ideeën