Aubergine, ook wel bekend als ‘eierplant’, is een zeer veelzijdige groente die in veel gerechten op een andere manier gebruikt wordt. Er zijn dan ook vele diverse bereidingsmogelijkheden voor deze groentesoort. Zo kun je een aubergine bakken, roosteren of grillen, maar ook stoven, stomen of poffen in de oven wordt veel gedaan. Aubergine is niet alleen lekker van smaak, maar is ook nog een goed voor je gezondheid doordat het boordevol vezels zit. Ontdek wat aubergine allemaal te bieden heeft in verschillende recepten met aubergine en kom erachter hoe jij deze groenten kunt gebruiken in de keuken.
Aubergine is een groente die je in veel gerechten kunt verwerken. Of je nu houdt van de Mediterrane keuken of een lekkere én gezonde toevoeging zoekt voor je maaltijd, met aubergine kun je alle kanten op! Ontdek op deze pagina jouw favoriete recept met aubergine en kom erachter wat voor aubergine recept jij het lekkerst vindt. Probeer eens deze heerlijk smaakvolle tomatenrijst met aubergine, spinazie en witte kaas of ga je liever voor een makkelijk en snel wokgerecht? Kies dan voor een heerlijke wok met aubergine en broccoli. Wist je dat je niet altijd een oven hoeft te gebruiken voor het bakken van een pizza? De panpizza met aubergine, ricotta en munt is namelijk volledig bereid zonder gebruik van een oven en is zeker een aanrader om thuis te maken!
Pasta met aubergine is dé perfect combinatie voor wie houdt van een heerlijke, voedzame maaltijd. De zachte textuur van aubergine gaat goed samen met de stevige structuur van pasta. Je kunt op meerdere manieren aubergine met pasta combineren, zowel vegetarisch als met gehakt. Een lekker recept met aubergine en gehakt is bijvoorbeeld de gehaktballen in tomatensaus met aubergine. Een echte klassieker, maar net even een andere variant.
Met de airfryer kun je eenvoudig genieten van je aubergine gerechten. Er zijn diverse aubergine recepten waarvoor een airfryer gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan aubergine friet uit de airfryer. Een gezonde variant van friet en heerlijk van smaak. Wie weet wordt dit jouw nieuwe favoriete aubergine gerecht!
Lasagne is een echte Italiaanse favoriet waar velen gek op zijn. Je kunt er zelf een twist aangeven door lasagne met aubergine te maken. Dit is een perfect comfortgerecht en een heerlijke variatie op de klassieke lasagne.
Op zoek naar een simpel aubergine recept dat snel te maken is? Dan is een recept met aubergine zoals een overheerlijke aubergine soep een echte aanrader voor jou! Met slechts een paar ingrediënten kun je deze soep al maken. Simpel en toch vol van smaak, ideaal voor drukke dagen of als je even geen zin hebt om veel moeite te doen in de keuken.
Een gevulde aubergine is een veelzijdig en smaakvol gerecht dat je volledig kan aanpassen naar je eigen smaak. Of je nu kiest voor een vulling met gehakt, of juist liever gaat voor een vegetarische variant met quinoa of een mix van groente, er is voor iedereen wel een lekkere combinatie te vinden. Geef je eigen invulling aan een aubergine gevuld met jouw favoriete ingrediënten.
Melanzane alla parmigiana is een klassiek Italiaans gerecht waarin aubergine de hoofdrol speelt. Dit aubergine recept uit de oven zit boordevol rijke smaken en is ook nog eens eenvoudig te maken. Dit gerecht is niet alleen perfect voor liefhebbers van de Italiaanse keuken, maar ook voor iedereen die op zoek is naar een lekker aubergine recept vegetarisch.
Aubergine uit de oven is een heerlijke manier om de aubergine te bereiden en om de groente tot zijn recht te laten komen. Door de aubergine in de oven te bereiden, wordt hij heerlijk zacht en krijgt de groente een licht geroosterde smaak. Je kunt een aubergine op zowel een simpele als uitgebreide manier bereiden in de oven. Het is altijd een smakelijke keuze! Probeer anders eens deze traditionele moussaka, een Griekse ovenschotel vol smaak.
Aubergine is op een makkelijke manier te bakken zonder dat het klef en slap wordt. Het bakken van de aubergine duurt ongeveer 8 minuten. Draai tijdens het bakken de aubergine regelmatig om. Je kunt daarnaast ook aubergine grillen in een grillpan. Dit werkt over het algemeen hetzelfde, maar let hierbij wel goed op dat je gegrilde aubergine beschermt met een beetje olie.
Aubergine is een gezonde groente en heeft een gunstige werking op ons immuunsysteem. Zo is deze paarse groente rijk aan vezels, vitamines en mineralen zoals foliumzuur en magnesium. Daarnaast is aubergine ook nog eens laag in calorieën, wat het een goede keuze maakt voor een gezond dieet.
Het gewicht van een gemiddelde aubergine varieert tussen de 300 en 500 gram. Heb je een kleine aubergine? Dan kan de groente ook wel eens 200 gram wegen. Het gewicht van een aubergine is onder andere afhankelijk van de rijpheid en het vochtgehalte.
Je kunt een aubergine op verschillende manieren snijden. Denk aan het snijden van een aubergine in plakjes, blokjes of reepjes. Voor alle drie de manieren was je de aubergine eerst en snijd je vervolgens de uiteinden ervan af. Snijd daarna in de gewenste dikte voor plakjes. Om de aubergine in blokjes te snijden, snijd je deze eerst in de lengte doormidden. Snijd daarna de helften in plakjes en vervolgens in blokjes. Voor de reepjes snijd je de aubergine in de lengte doormidden en vervolgens in dunne reepjes.
Hoewel aubergine vaak wordt gezien als groente, is het technisch gezien een vrucht en dus een fruitsoort. De reden hiervoor is dat aubergine groeit uit een bloeiende plant én zaden bevat. Andere voorbeelden van ‘groenten’ die in deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld tomaten en paprika’s.